Fast fossil fashion 2

Det bliver en stor udfordring af få styr på alt det tekstile affald. En lille del af de genbrugstekstiler vi sender “til samarbejdspartnere i udlandet” bliver måske down cyclet til klude og hundetæpper.

Vi kender ikke til god nok teknologi, der kan splitte mixfibre, som f. ex bomuld/polyester, og for de fleste genbrugsfibre kender vi ikke materialets data, f.ex. hvilken slags plast er det? Hvilken slags bomuldsfiber er det? Hvilke kemikalier og farvestoffer er i fibrene?


Det er meget svært at genbruge fibre, hvor man ikke kender materialet. Hvad egner det sig til? Hvor stærkt er det? Derfor genbruges meget lidt af de enorme mængder tekstilaffald.

Og resten … ?

Se med her https://youtu.be/bB3kuuBPVys

 

Tanja Gotthardsen fra https://secondhandfirst.dk har både en insta og en blog om fremtidens store udfordringer for tekstil- og modebranchen. Tanja har stor indsigt i emnet, og hun er meget optaget af at få data og facts frem, så både forbrugere og virksomheder bliver bedre til at navigere i det.

 

Hvad er Up-Down-Re-cycling ?

Up cycling : Anvende genbrugte fibre/stof til noget nyt. Gøre det til mere værd end det oprindelige (ex sy en skjorte af en dug, som havde huller, og derfor ikke kunne være en dug mere)

Re cycling : Genbruge det, i form af det oprindelige. Ex genbruge en t-shirt “lige over”.

Down cycling : Blandede fibre, hvor data ikke kendes, bliver til noget under oprindelig status. Ukendte fibermaterialer er svære at genbruge. Det er ukendt hvilke farvestoffer/kemikalier mv der er i fibrene. Blandede fibre fra f.ex. en fin kjole kan blive til klude, hundetæpper og isolering.

Malcare WordPress Security