Vivatex er Danmarks største salg af økotekstiler siden 1998

Vivatex er grundlagt i 1998 af Hanne Kold, uddannet håndarbejdslærer og livslang tekstilnørd. I dag er Vivatex både producent og forhandler af et stort udvalg af bæredygtige og økologiske varer, som kan købes i butikken på Blågårds plads eller i webshoppen. Vivatex har foruden landets største sortiment af GOTS-certificerede metervarer også en serie med boligtekstiler som sengetøj, lagener og ammepuder i eget navn. Velkommen til!

Grundlagt i økologiens ungdom

I sit arbejde som håndarbejdslærer stod Hanne Kold dengang i det forrige årtusinde med hænderne i tekstiler hver eneste dag. Hun tænkte, at det gik den gale vej for tekstilbranchen med de kemikalier og farvestoffer, hun kunne se og mærke i stofferne. Men i nogle år blev det ved tanken.

"En dag fik jeg et nyhedsbrev fra en af miljøgrupperne indenfor tekstil og design herhjemme. Der var en illustration af, hvor meget den konventionelle tekstilindustri svinede. Hvordan 25% af verdens samlede forbrug af sprøjtegifte bliver brugt på bomuldsmarker, selv om bomuldsplanter kun udgør 2-3% af jordens dyrkede arealer. Proportionerne gik op for mig der, og det var en øjenåbner," husker Hanne Kold.

Kort tid efter satte hun sig ned med en revisorven og søgte om midler fra Den grønne Jobpulje til at starte Vivatex. I marts 1998 var forretningen en realitet.

Vivatex bliver producent

I begyndelsen havde Vivatex til huse i bryggerset hjemme på gården i den fynske landsby Måle. Vivatex solgte primært økologisk sengetøj og metervarer, som Hanne skaffede hjem fra små producenter rundt om i verden. Det var tidskrævende at finde frem til de bedste leverandører og udvalget var begrænset. Men Vivatex begyndte at få engroskunder og efterspørgslen voksede langsomt, så det samme gjorde Hannes drøm om at producere sine egne økologiske tekstiler.

“For mig har fokus altid været på materiale, farve og struktur, selve tekstilet. Beklædningssyning og mode lader jeg andre om, det, der fanger mig er tekstiltryk, farver, former og vævning. Så det var jo egentlig en naturlig udvikling at prøve kræfter med at producere tekstiler selv,” siger Hanne Kold om springet.

I dag står Vivatex for sin egen produktion af de økologiske bomuldsmetervarer, som bruges til sengetøj, ammepuder og andre naturfyldspuder i Vivatex regi. Den økologiske bomuld dyrkes i det centrale Indien, og Vivatex samarbejder med et lokalt indisk familieforetagende, som gennem et lille årti har sørget for indfarvning, spinding og vævning af tekstilerne. Varerne bliver syet op på GOTS-certificerede systuer lokalt i Indien eller udvalgte steder i Europa før de lander på hylderne i butikken på Nørrebro i København.

GOTS - kulminationen på års indsats

I 2011 når Vivatex en milepæl, da hele egenproduktionen af tekstiler og varer syet af dem får GOTS organic certifikat. GOTS er verdens førende standard for økologiske og miljøvenlige tekstiler, hvilket betyder at alle varer i Vivatex's navn er produceret af ren økologisk bomuld, som er spundet, farvet, vævet og syet under hensyn til miljø og mennesker. Læs meget mere om GOTS her i vores FAQ.

Har du yderligere spørgsmål om Vivatex, så se om du finder svaret i vores FAQ her eller skriv til os her.

 

 

Senest opdateret juli 2017

 

 

 

Om Fru Vivatex: Hanne Kold

Vivatex bliver nu som dengang drevet af Hanne Kold, som står bag disken i butikken og sidder for enden af telefonen, uanset om det er spinderiet eller privatkunden, der ringer. Hanne er uddannet håndarbejdslærer, og har mange års erfaring som underviser og med tekstilhåndværk i praksis. Med over 20 år i branchen trækker hun på et stort netværk af forretningsdrivende, kreative og skabende kræfter indenfor bæredygtighed i almindelighed og bæredygtig tekstilproduktion i særdeleshed. Hvis du gerne vil i kontakt med Hanne, så skriv her.