Fast fossil fashion

Fast Fossil Fashion – og alternativet.

Polyester og syntetisk.

Fossile tekstiler er fremstillet af oliebaserede syntetiske fibre, og det kan hedde f.ex. polyester, nylon, acryl mm. Fordi fibrene bliver støbt efter ønske, kan det blive til både lange,korte, tynde, tykke, bløde og plyslodne fibre, og pladevat, bamsefyld og flossflakes er blødt syntetisk fossilt fyld.

Mange syntetiske tekstiler blev modtaget med stor begejstring, da de dukkede op i 60’erne. Det var så nemt! Tøj i de nye materialer krøllede ikke, krympede ikke, tørrede hurtigt, var slidstærkt – ja fordelene stod i kø. Det var en tid, hvor kvinderne stod for tøjvask og indkøb og vedligeholdelse af tøj og tekstiler til hjemmet, og det var et stort arbejde. Polyesteren gjorde bare alt meget nemmere, og gamle uldtrøjer og krøllede naturfibre fik skarp konkurrence af de nye moderne tekstiler.


Fast fossil fashion, hvad er det?

I dag er de syntetiske fibre og tekstiler meget billige, og der bliver produceret rigtig meget syntetisk tøj. Kombinationen af superbilligt materiale og meget lave lønninger giver store industrier mulighed for at sprøjte poly-kjoler ud over hele kloden til “kup-priser”.
Fast fossil fashion er betegnelsen for den galoperende produktion af hurtig olie/plastbaseret mode. På 20 år er produktionen af syntetiske tekstiler fordoblet (virgin polyester, dvs ikke genbrug). Hvert sekund deponeres en spandfuld tøjaffald worldwide… Det meste brændes af, og en del efterlades på lossepladser og ender ligesom andet plastaffald alle mulige steder. Du kan læse mere her.
Katastrofelamperne blinker: Co2, klima, affaldsansvar, overforbrug – der er mange gode grunde til at lade tøjskabet skrumpe og genforelske sig i naturmaterialer.


Hvad kan naturmaterialer?

Naturmaterialer kan rigtig meget godt. Det er de fibre og materialer, som vi kan dyrke år efter år og måske finde i naturen. Bomuld, hamp og hør er nogle af de fornybare ressourser, og mange rene naturmaterialer er åndbare og behagelige at have på og dejlige at have i hjemmet. Plantefibrenes samlede co2-aftryk er langt mindre end aftryk fra syntetiske fibre.
Uld er fra dyr, og det er et genialt materiale …
Menneskets forbrug vil altid sætte sig spor, og hvis vi går efter skånsom/økologisk produktion og bæredygtig forarbejdning, så giver vi kloden et tiltrængt pusterum.
Overfladebehandlinger er en jungle af kemi – rene naturmaterialer er bare lækrere … 

 

Hvad filan gør jeg?

Pyh, man kan godt blive lidt mat i knæene; der er heldigvis meget vi kan gøre.

* Find få gode udvalgte tekstiler til tøjskabet og til dit hjem * Køb noget, der oprigtigt glæder dig, og ha’ det i mange år * Genbrug * Giv det væk, når du er færdig med at bruge det * Lær at reparere * Sy om * Pletvask mere * Luft tøjet * Fluffi syntetiske fibre afleverer mange skadelige microfibre i vaskevand og videre ud i havene – så styr uden om dem * Undgå tørretumbler * Spring en vask over og gå en tur 😉 * Kom med på workshop og lær noget og gør noget * Os der elsker tekstiler skal ikke have dårlig samvittighed, men vi skal blive super skarpe forbrugere ang poly og plast *

Malcare WordPress Security