GOTS og variationer

Har du set, at der er flere slags GOTS?

GOTS-certificeringen har gjort det nemmere at finde rundt i de miljømærkede tekstiler. Der er skrappe krav til GOTS’s standarder og der kommer flere og flere GOTS-certificerede varer – det er et rigtig stort fremskridt i en ellers meget kemitung tekstilfremstilling.

GOTS organic står der på det lille GOTS-mærke, når der er brugt 100% økologiske materialer, f. ex 100% økologisk bomuld. Når kravet hedder 95-100% og ikke rent 100%, er det fordi, der er levnet lidt plads til sytilbehør som lynlås, knapper mm i det færdige produkt.

Den anden GOTS standard, som bliver mere og mere almindelig, måske uden vi lægger mærke til det, er et mix af materialer. Kravet er minimum 70% økologisk, og resten kan være ikke-økologisk.

Mærkerne ligner hinanden så meget, at man skal være lidt en nørd for at opdage hvilken certificering en vare har.

Der er endnu flere GOTS-labels, og du kan se de aktuelle labels og læse mere om standarderne her.

VivaTex 100% organic

VivaTex har i flere år haft GOTS-licens til 100% organic, og det fortsætter vi med. Når det er muligt at holde den højeste miljøstandard, ser vi ikke nogen grund til at gå på kompromis. Hvorfor skulle vi mixe med almindelig sprøjtet miljøbelastende bomuld?

Tidligere blev vi certificeret af IMO og havde licensnummer 110390. Nu er IMO blevet en del af Ecocert Greenlife, og her har VivaTex fået licensnummer 152156. Du finder derfor VivaTex-varer med begge numre.

Syet af GOTS metervare ?

Det står på mange varer, at det er syet af GOTS-certificeret økologisk bomuld. Det kan sagtens være sandt, og det kan være en rigtig fin vare. F.ex. er mange lækre kapokdyner syet af en GOTS-økologisk bomuld, men da kapok ikke endnu kan certificeres, kan den færdige vare ikke GOTS-certificeres.

Det er super vigtigt, at der bliver anvendt og efterspurgt flere miljøvenlige tekstiler, men det er ikke en GOTS-certificeret vare.

På en GOTS-certificeret vare skal der være det grønne logo, licensnummer og certifier og licensholder skal være opført i GOTS’s database. Det garanterer, at produktionen årligt bliver dokumenteret og kontrolleret via en international certifier.

Forældet info om lidt 😉

GOTS-standarderne ændres løbende, og det var faktisk ved et tilfælde at jeg selv opdagede, at den nye GOTS-standard kun kræver 70% økologisk materiale – så om lidt er den her infoside forældet. Der vil sikkert komme certificeringer, der f.ex. kan indeholde kapok og lign.

HOLD DIG OPDATERET.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.