OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Her kan du læse svar på de spørgsmål, vi oftest får. Klik på spørgsmålet, så kommer du til svaret.

Spørgsmål om køb i butik og webshop

1) Hvornår jeg får min pakke?
2) Jeg vil gerne bytte en vare, hvordan gør jeg?
3) Jeg vil gerne returnere en vare, hvordan gør jeg?
4) Hvad er jeres returadresse?

Spørgsmål om materialer, vask og vedligehold

11) Hvordan vasker jeg mine tekstiler fra Vivatex?
12) Hvad er kapok?
13) Hvordan vasker jeg mine dyner, madrasser og puder med kapokfyld?
14) Hvordan vasker jeg mine puder med naturfyld af speltskaller og -kerner?

Spørgsmål om økologi, miljømærker og GOTS

15) Hvad vil det sige, at bomuld er økologisk?
16) Hvorfor skal jeg vælge økologisk bomuld?
17)Hvad betyder GOTS?
18) Er GOTS altid garanti for 100% økologisk bomuld?
19) Er GOTS-tekstiler farvet med økologiske plantefarver?
20) Hvorfor bruger man ikke plantefarver til GOTS-tekstiler?
21) Hvad betyder oeko-tex, kba, Svanemærket og EU-blomsten for tekstiler?
22) Hvor kan jeg se Vivatex's GOTS-certifikat?
23) På nogle varer står der "opsyet  af GOTS-certificeret metervare" - hvad betyder det?

 

Spørgsmål om køb i butik og webshop

1) Hvornår jeg får min pakke?

Langt de fleste af vores kunder modtager deres bestilling indenfor to til fem hverdage fra de har bestilt. Vi har en ekspeditionstid hos Vivatex på 2-5 hverdage, og vi sender som pakkepost med PostNord, som har en leveringstid på 1-3 hverdage.

Vi pakker og sender primært onsdag til lørdag kl 12:00, og derfor vil ordrer fra disse dage have den korteste leveringstid.

2) Jeg vil gerne bytte en vare, hvordan gør jeg?

Hvis du gerne vil bytte en vare til en anden størrelse eller farve, så start med at kontakte os, og fortæl, hvad du ønsker at bytte. Husk at nævne dit ordrenummer, som står i din ordrebekræftelse. Vi tjekker om den ønskede størrelse eller farve er på lager, giver besked og lægger til side til dig. Du pakker og returnerer varen du vil bytte, og når vi har modtaget den retur, sender vi den ønskede ud til dig. Du skal selv stå for forsendelsesomkostningerne for at sende varen retur.

3) Jeg vil gerne returnere en vare, hvordan gør jeg?

Start med at kontakte os, og fortæl, hvad du ønsker at returnere. Når du har fået svar tilbage fra os, skal du blot pakke og returnere varen. Når vi har modtaget varen retur i acceptabel, salgbar stand, refunderer vi købsprisen til dit betalingskort indenfor 8 hverdage - og oftest før. Du skal selv stå for forsendelsesomkostningerne for at sende varen retur. Bemærk, at der gælder visse betingelser for returnering af varer, læs dem her.

Hvad er Vivatex's returadresse?

 Returadressen er:

Vivatex
c/o Pelican Self Storage
Vermlandsgade 66
2300 København S

Husk at kontakte os før du returnerer varer

 

Spørgsmål om vask, materialer og vedligehold

11) Hvordan vasker jeg mine tekstiler fra Vivatex?

Alle tekstiler holder sig bedst ved vask ved lave temperaturer. Vivatex’s tekstiler med striber, tern og salt og peber-farverne er vævet af garner, som indfarves før vævning. Det giver tekstilet og farverne en lang levetid med god tolerance overfor lys og høje vasketemperaturer. Vores tekstiler med prikker er printet ved en metode, som holder sig flottest ved at blive vasket ved maks 40ºC.

  • Det meste af Vivatex's sengelinned og pudebetræk med striber, tern og salt-og-peber-kvaliteten kan vaskes ved 60ºC. Vær opmærksom på hvilken vaskeanvisning, der er ved hvert design. Enkelte stribede designs anbefales vask ved max 40ºC.
  • Vivatex lagener kan vaskes ved 60ºC
  • Vivatex sengelinned og betræk med prikker, "dots" kan vaskes ved 40ºC
  • Inderbetrækket i Vivatex’s puder med naturfyld kan vaskes ved 60ºC - men husk at fyldet skal ud først.

For beklædning og metervarer kan du se vaskeanvisningen på de enkelte produktbeskrivelser.

12) Hvad er kapok?

Kapok er navnet på de bløde, hvide fibre, man finder inde i frøskallen på træet, der bærer det latinske navn Ceiba pentranda. Det særlige ved kapokfibren er, at husstøvmider ikke kan leve i den, den er antibakteriel, åndbar og fugttransporterende. Læs meget mere om kapok på kapokdyner.dk

13) Hvordan vasker jeg mine dyner, madrasser og puder med fyld af kapok?

Vores producent Cocoon Company anbefaler at man vasker sine kapokprodukter med enzymfrit vaskemiddel ved maksimalt 60ºC, høj centrifugering og udelader skyllemiddel. Kapokprodukter skal altid tørretumbles efter vask, ellers risikerer man at fibrene klumper sammen. Cocoon Company anbefaler at voksendyner og -madrasser vaskes og tumbles på vaskeri eller renseri på grund af størrelsen.

14) Hvordan vasker jeg mine puder med naturfyld af speltskaller og -kerner?

Hvis det ikke er tilstrækkeligt at vaske det aftagelige betræk, kan du pletfjerne på inderpuden med en blød, våd børste med en dråbe sæbe. Når pletten er væk skyller du sæben ud af stoffet uden at gøre fyldet vådt og lader puden tørre grundigt.

Hvis du har brug for at maskinvaske inderpuden, må du tømme fyldet ud i en beholder imens. Inderpuden kan tåle 60ºC.

Hvis du har brug for mere fylde i dine puder med speltskaller eller fyldet trænger til at blive skiftet helt ud, så kan du købe flere økologiske speltskaller her.

Spørgsmål om økologi, miljømærker og GOTS

15) Hvad vil det sige, at bomuld er økologisk?

Bomuldsstof laves af de bløde fibre fra bomuldsplanten, som er en af verdens mest sprøjtede og gødningskrævende afgrøder. Når man dyrker bomuld økologisk sker det uden brug af sprøjtegifte og kunstgødning og i en grad, der ikke udpiner jorden.

16) Hvorfor skal jeg vælge økologisk bomuld?

Der er mange gode grunde!

  • Du er i nærkontakt med bomuld døgnet rundt - bare tænk på dit tøj, dit sengetøj, dine håndklæder, viskestykker, duge, servietter, hygiejnebind, vatpinde og vatrondeller – der er gode chancer for, at det alt sammen er lavet af bomuld. Ved at vælge økologisk bomuld slipper du for at spekulere på, om der er pesticidrester i det stof, du har mod huden hver dag
  • Bomulds- og tekstilindustrien sviner helt ufattelig meget - mange gange mere end vores fødevareproduktion. Det siger du fra overfor ved at vælge den økologiske bomuld frem for den konventionelle.
  • 25% af verdens samlede forbrug af sprøjtegifte bliver brugt på konventionelle bomuldsmarker, selv om bomuldsmarkerne kun udgør 2-3% af verdens dyrkede arealer.
  • Ved at vælge økologisk bomuld og økologiske tekstiler, støtter du en mere skånsom produktion til gavn for mennesker og miljø, både tæt på og langt væk.

17) Hvad betyder GOTS?

GOTS står for Global Organic Textile Standard, og er den ledende standard i verden for økologiske og miljøvenlige tekstiler. Det særlige ved et GOTS-certificeret stykke tøj eller boligtekstil er, at der er stillet krav til både dyrkningen af bomuldsfibrene, forarbejdningen til tekstiler og fremstillingen af de færdige produkter.

Kravene omfatter både hensyn til dyr, mennesker og miljø, og rækker altså langt videre end økologi, som kun omfatter dyrkningen af bomulden. Vi har opridset de vigtigste kriterier på letforståeligt dansk på siden her, men du kan også gå ind på GOTS hjemmeside , hvis du gerne vil læse om kriterierne i detaljer.

GOTS har også lavet denne flyer på dansk (linket åbner en pdf) og en fin kort præsentationsfilm, som du kan se her (videolink).

18) Er GOTS-certifikatet altid en garanti for 100% økologisk bomuld?

Nej, der findes to typer af GOTS-certificering. En, der angiver at mindst 95% af produktet lever op til standarderne og en, der angiver at 70-94% af produktet lever op til standarderne.

Den originale og strengeste  hedder GOTS - organic, og betyder at mindst 95% af varen er økologisk. De sidste 5% kan betragtes som albuerum til lynlåse, knapper og andre små detaljer ved varerne, som der (endnu) ikke stilles krav til.

Den mindre strenge certificering (til højre) underskrives “made with [x] % organic materials” - her skal mindst 70% af materialerne leve op til GOTS’s standarder.

Vi synes det er ærgerligt at de to mærker ligner hinanden så meget, fordi det kan være svært for forbrugeren at se forskel i skyndingen. Alle vores GOTS-certificerede produkter lever op til den strengeste standard.

19) Er GOTS-tekstiler farvet med økologiske plantefarver?

Nej. Farverne skal kunne tåle mange gange vask og stor slitage, og derfor arbejdes der også i GOTS produktion med syntetiske farver, som holder længe. Så nej, GOTS-farverne er ikke økologiske, og det er ikke plantefarver. Men de er skånsomme og håndteres ansvarligt i forhold til miljøet.

20) Hvorfor bruger man ikke plantefarver til GOTS-certificerede tekstiler?

Vi bliver ofte mødt med undren, når det kommer frem, at GOTS-certificerede tekstiler ikke er plantefarvede. For plantefarver kan jo dyrkes økologisk, så det er naturligt at spørge sig selv hvorfor GOTS-tekstiler ikke bliver farvet med økologiske plantefarver.

Det ærlige svar er, at man endnu ikke kan opnå tilfredsstillende, stabile resultater med plantefarver på bomuld. Farverne, man kan opnå, er svage, ustabile, og falmer meget hurtigt med maskinvask og lyspåvirkning. Desuden skal man bruge nogle temmelig kradsbørstige bejdser, bindere og hjælpestoffer for at få farverne til at binde på bomuldsfibrene i første omgang. Selv med brug af disse kemikalier kan farverne ikke leve op til de krav, vi stiller i dag.

I stedet kræver GOTS-standarden at man benytter udvalgte syntetiske farver, som er skånsomme for miljøet, og at hele farveprocessen foregår i kontrollerede rammer i forhold til vandforbrug og spildevandsudledning.

Hos Vivatex holder vi øje med udviklingen på området for plantefarver, men indtil videre er vi enige med GOTS i at brug af holdbare, stabile, syntetiske farver under velordnede forhold er at foretrække frem for de ustabile plantefarver.

21) Hvad betyder kbA, Oeko-Tex, Svanemærket, EU-blomsten mfl. i relation til tekstiler?

Der er mange mærker at holde styr på, og den helt store udfordring er at følge med, når de ændrer på kriterierne. Helt kort kan de mest gængse mærker opsummeres sådan her:

Oeko-Tex 100 "Tiltro til tekstiler" er et sundhedsmærke, og har - trods navnet - intet med økologi at gøre. Oeko-tex 100 stiller en række krav til hvilke stoffer der må være rester af i det færdige produkt. Oeko-tex 100 bliver ofte brugt som en indgangsstandard for de mere krævende mærker, for eksempel skal lynlåse og knapper brugt i GOTS-varer være Oeko-Tex 100 certificeret. Se en forsimplet opsummering af kriterierne her eller se den fulde kriterieliste her.

Svanemærket er et miljømærke, som stiller en række krav til miljøbelastningen af både produktionen og indholdsstofferne i det færdige produkt. Det kan f.eks. være aspekter som spildevandshåndtering og energiforbrug. Til gengæld er kravet om andelen af økologisk bomuld helt nede på 10%, så det er ikke Svanen, du skal gå efter, hvis du søger økologisk tekstil. Du kan downloade en kriterieliste her hos Miljømærkning Danmark.

EU-blomsten var engang kun et miljømærke, men er i dag både et øko-, miljø- og sundhedsmærke. For beklædning til babyer og børn under 3 år kræves der en andel af økologisk dyrket bomuld på 95%, det samme gælder visse typer beklædning til voksne, f.eks. t-shirts, overdele til kvinder, jeans, undertøj og sokker. Derudover stilles der krav til farver, vaskeægthed mm. Du kan downloade alle EU-blomstens kriterier for tekstiler som pdf her hos Miljømærkning Danmark.

kbA står for kontrolliert biologischer Anbau og er en tysk certificering, som garanterer økologisk dyrket bomuld. KbT er den tilsvarende mærkning for fibre fra økologiske dyr.


Demeter er den internationale standard for biodynamisk jordbrug. Demeter-tekstil lever op til de samme krav som kbA og lidt til. Se kriterierne her (på tysk).

22) Hvor kan jeg se Vivatex's GOTS-certifikat?

Alle GOTS-certificerede forhandlere optræder på GOTS's offentligt tilgængelige database. Du finder Vivatex's certifikat på denne side. GOTS-mærket er opdateret og vi har siden 2019 licensnummer 152156 og vores label ser sådan ud:

Vi har stadig masser af certificerede varer med den tidligere licens (IMO CH 110290), og i et par år, vil du kunne finde VivaTex-varer med begge licenser.
Begge licenser er fuldt gyldige.

23) På nogle varer står der "opsyet af GOTS-certificeret metervare" - hvad betyder det?

Alle fibre i vores tekstiler er økologisk bomuld, og de fleste varer vil være syet op i Europa og Asien og komme hertil som færdige GOTS certificerede varer. De bærer det grønne GOTS-mærke.

Somme tider får vi syet varer op af vores GOTS-certificerede metervarer på systue i Danmark. Disse varer kan være mærket med "Opsyet i Danmark af GOTS-certificeret metervare". Den danske systue lever dog fuldt ud op til de standarder, der er beskrevet i GOTS (og mere til).

Har du et spørgsmål, som ikke er besvaret her, er du altid velkommen til at skrive til os.